Mégsem egyesül a Fiat és a Renault

2019.06.06. 09:48

„Egyértelművé vált, hogy Franciaországban a politikai feltételek nem adottak egy ilyen párosítás sikeres létrejöttéhez.” - írja a Fiat közleménye, amivel egyértelműen azt jelzik, hogy a Renault legnagyobb tulajdonosát képviselő francia kormányzat a kudarc oka.

fiatrenault

Pedig korábban alapvetően arról lehetett hallani, hogy a Fiat Chrysler, a Renault és Franciaország képviselői a legtöbb nézetkülönbséget sikeresen elsimították. Az egyetlen megoldatlan kérdés az maradt, hogy a létrejövő autógyártó működésébe mekkora beleszólást kap a Renault jelenlegi főrészvényese, a francia állam.

Olyan hangokat is hallani, igaz, nem hivatalos forrásból, amelyek szerint a Renault-ból 15%-os részesedést birtokló Nissannak is be kellett volna szállnia a tárgyalásokba, a japán cég viszont távol maradt. Úgy hallani, a Renault vezérigazgatója, Jean-Dominique Senard ezek után némi türelmet kért, ám a Fiat Chrysler váratlanul visszavonta a javaslatát.

Egyelőre úgy néz ki, a két vállalat egyelőre önállóan folytatja a tevékenységét, és nem jön létre a 30 milliárd eurós összértékű vállalat, amely a világ harmadik legnagyobb autógyártója lehetett volna.