4,5 milliós bírsággal játszanak, 680 ezren vannak

2019.06.09. 10:36

Mintegy 680 ezren engedély nélkül vezetnek autót, motort vagy teherautót, illetve egyéb, engedélyhez kötött járművet Franciaországban, az ottani baleset-megelőzési szervezet, a Prévention Routiére legfrissebb felmérése szerint. 

A jogosítványt jellemzően Franciaországban is az ismert okok miatt veszítik el a legtöbben: lejár és nem hosszabbítják meg, elveszi a rendőr valamilyen szabálysértés, például ittas vezetés, illetve gyorshajtás miatt. Az is elképzelhető, hogy az érintettnek egyszerűen összegyűlnek az előéleti pontjai, ezért jogosítványát automatikusan bevonják, mégsem nem megy el kötelező képzésre, de továbbra is vezet. 

Csakhogy az összes franciaországi járművezető mintegy 1,4 százalékát kitevő sokaság kétharmadának soha nem volt jogosítványa. Több százezren közülük nem jártak tanfolyamra, így vélhetően nem, vagy nem teljesen ismerik a közlekedési szabályokat és csak a lázadok egyharmada veszítette el valahogyan az engedélyét. Az autójogosítvány Franciaországban nagyon drága, akár 1500 euróba vagyis, átszámítva több mint 450 ezer forintba is kerülhet, ami szintén szerepel a feltételezett okok közt.

Ugyanakkor az is kiderült a Baleset-megelőzés.eu honlap összefoglalójából, hogy az engedély nélküli járművezetésért akár 15 ezer eurós, vagyis több mint 4,5 millió forintnak megfelelő büntetést osztanak és ez az összeg duplázódhat a visszaesők esetében.