A ma létező leggyorsabb fűnyíró egy Honda

2019.06.11. 13:56

A fűnyíráson szeret túl lenni az ember, és a Honda remek hírverésként használja ki ezt. Több rekord után itt a legfrissebb: a Honda Mean Mover V2 nevű, kerti gépnek látszó tárgy egészen pontosan 6,285 másodperc alatt tudja elérni a 160,9 km/órás sebességet.

A rekordot a Guiness Rekordok Könyve hitelesítő munkatársa is hitelesítette, az egyenes szakaszon két irányban megtett két nekifutás átlagát bejegyezve világrekordként. A Honda gépe azért csak távolról tekinthető fűnyírónak, elég megnézni a hegesztett csővázat, amibe beépítették a Honda CBR1000RR Fireblade motorkerékpár 999 köbcentis, 200 lóerős sornégyes motorját.

A szabályok, ami alapján mindez fűnyírónak tekinthető, relatíve lazák. Az első, és legfontosabb, fűnyírónak kell látszania a készüléknek, amit egy valódi Honda fűnyíró burkolataival és fűgyűjtő tartályával értek el az alkotók. A másik fontos kritérium, hogy a gépnek tudnia kell füvet nyírni. A Mean Mover V2 alján villanymotor forgatja a szénszálas késeket, nincs tehát mechanikus kapcsolat a hajtás és a nyíró szekció között, tényleg csak a szükséges minimumot tudja, vagyis ha nem lenne világos: gyep ápolására nem képes a gép a 200 km/órás sebességgel haladva. Műszakilag leginkább egy emelt, orrmotoros gokarthoz hasonlító szerkezet 140 kilós, így a tömeg/teljesítmény aránya picit jobb, mint a Bugatti Chironé.

A rekordot a németországi Lausitzringen állította fel Jessica Hawkins brit versenyzőnő és kaszkadőr, aki erősen versenyautós, szinte fekvő pózban ül az érdemi rugózással nem rendelkező gépen. A videón látszik is, hogy mindössze a gumi és a váz deformációja ad némi rugózást, de nem sokat: pattog a gép.

A Honda fűnyírós rekordja már nem az első, a Mean Mover első generációja 2013-ban készült, akkor 187,6 km/órás végsebességre volt képes, akkoriban még egy V2-es Honda-blokkal. Az új, négyhengeres Mean Mover V2 (a névben V2 a második verzióra utal) végsebességét is megmérték, 150,9 mérföld/óra, azaz 243 km/óra. Mi ebből a tanulság? Egyrészt zseniális, ahogy a Honda a kisgép üzletágának hírverést csinál, mondjuk rotakapával, hómaróval vagy avarfúvóval nehezebb lenne. Másrészt tényleg bátor csaj ez a Jessica.