Zajmérős közlekedési kamerákkal kísérleteznek Angliában

2019.06.17. 06:39

Idővel a sportkipufogók és a buherált dobok halálhozója lehet belőle, egyelőre csak egy tesztprojekt indult az Egyesült Királyságban mikrofonokkal kiegészített közlekedésfigyelő kamerarendszerrel. 

Vázlatos rajz a működésről. Ez így nem tűnik logikusnak, valószínűbb, hogy az elhaladó járműveket mérik majd
Vázlatos rajz a működésről. Ez így nem tűnik logikusnak, valószínűbb, hogy az elhaladó járműveket mérik majd

A már kiépített kamerarendszerekkel összhangban, célzottan figyeli autók és motorok zajterhelését a brit közlekedési hatóság. A szervezet egy hét hónapos tesztidőszakba kezdett, több úton zajszintmérős mikrofonokat szereltek kamerákhoz, ezekkel nézik majd, hogy milyen kiugrások általánosak a közlekedésben és várhatóan ez alapján döntenek majd arról, hogy ezeket érdemes-e és, és ha igen, milyen határtól érdemes büntetni a jövőben. 

A brit közlekedési hatóság még semmit nem árult el arról, hogy mik is a pontos céljaik, de az egész projekt ötlete nem is tőlük ered. A helyi rendőrség egy ideje már rajta van a sufnituningos, sportkipufogós autókon, motorokon, állítólag konkrét büntetések sem ritkák indokolatlan zajterhelés miatt, de általános bírságolás ezen a vonalon az eleve túlterhelt állománynak nem fér bele. Ezért is szállt be a közlekedési hatóság az ő telepített mikrofonjaival, amik a rendszámfelismerő kamerákkal összhangban később akár automatikusan is tudnák szórni a büntetéseket a túl hangos kipufogók miatt.