Eltűnik a legnagyobb hatótávú Tesla Model 3

2019.06.18. 12:06 Módosítva: 2019.06.18. 12:09

Alighanem a nyereséges működés fenntartására való törekvés egyik áldozata lett a Tesla Model 3 talán legélhetőbb kivitele.

A Long Range RWD modell volt a legelső Model 3 változat, amelyet gyártottak, és máig a legnagyobb hatótávú: az EPA szabvány mérés szerinti vegyes ciklusban 523 km-es hatótávot kínált. Ám úgy látszik, most leállítják a gyártását, méghozzá végleg. Aki a 75 kWh-s akkumulátorral szeretne Model 3-ast, az már csak összkerék-hajtással kaphatja meg – mondjuk ez is elmegy 500 km-t egy töltéssel, azaz ilyen szempontból nincs nagy differencia – hátsókerék-hajtással pedig csak a kis akkumulátorral felszerelt változatok lesznek elérhetők: a Standard Range és Standard Range Plus,a melyek a 354 és 386 km-t mehetnek egy töltéssel (szintén EPA mérés szerint).

Ez azért nem érhette meglepetésként a potenciális vásárlókat: az LR RWD egy ideje már csak telefonon, vagy kereskedésben személyesen volt megrendelhető, az online felületen nem, és mindössze 3000 dollárral drágább az összkerék-hajtású kivitelnél. Tulajdonképp úgy néz ki, hogy a gyártást három kivitelre egyszerűsíthetik hosszabb távon: a 39 500 dolláros Standard Range Plus, a 49 500 dolláros a Long Range AWD, illetve ez utóbbi nagyobb teljesítményű motorokkal felszerelt változata, az 59 500 dolláros Long Range AWD Performance alkothatja a kínálatot.

Egyelőre, alighanem presztízs-okokból, azaz mert Elon Musk megígérte, hogy lesz, még létezik a 35 ezer dolláros Standard Range alapmodell, bár interneten ez sem rendelhető, csak telefonon vagy személyesen. Egyértelmű, hogy a Tesla inkább a Plus változatot szeretné nyomatni, hisz az 4500 dollárral drágább, és műszakilag nincs eltérés: az akkumulátor kapacitását is szoftveresen korlátozzák az olcsóbb változatban.