A VW győzött a Beetle-perben

2019.06.22. 06:46

Erwin Komenda Ferdinand Porsche egyik alkalmazottja volt, aki részt vett a KdF Wagen, majd az arra épülő Bogár tervezésében. Az ő lánya perelte be a VW-t, ötmillió eurós jogdíj reményében, de nem az eredeti Bogár, hanem a New Beetle második generációja miatt.

Az egyértelműen bizonyítható, hogy Komenda, aki egyébként a háború után a Porsche sportkocsigyárban dolgozott, és 1966-ban meghalt, fontos szerepet játszott az eredeti Bogár tervezésében. Csakhogy az a szerzői jog, ha illette is az utódait, már elévült. Az örököse ezért azt igyekezett bizonyítani, hogy a 2014 óta gyártott New Beetle típusú autók is édesapja szellemi termékének utánzatai.

A bíróság azonban azt állapította meg, hogy Komenda vázlatait a New Beetle formájához már csak olyan távoli hasonlóság fűzi, mint bármilyen más, 30-as évek közepi személyautót.

A VW egyébként is épp felszámolni készül minden kapcsolatát ezzel az örökségével: a New Beetle gyártása heteken belül leáll, és egyelőre nem is tervezik, hogy akár csak hasonló autót gyártásba küldjenek. Ettől persze Komendáék még fellebbezhetnek, de nem valószínű, hogy egy másik bíróság ebben az erősen szubjektív ügyben felülbírálná a már megszületett döntést.