Eladó a világ legnagyobb repülője

2019.06.23. 08:53

Eddig nincs jó sorsa a Stratolaunch-nak, ami áprilisi első útja óta a legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgép, ami valaha repült. Most 400 millió dollárért árulják. 

stratolaunch first flight

Paul Allen tavalyi halála után már várható volt, hogy nem lesz sima útja az űrszállítmányozásig az ikertörzsű gépnek. A Microsoftot is alapító Allen volt, aki még 2011-ben megalapította a Stratolaunch Systems-t azzal a szándékkal, hogy az akkor ébredező privát űrcégek között megtalálja az útját az űrpiacra. Csak amíg mondjuk a SpaceX ehhez újrahasznosítható rakétákat épített, az ő vállalata egy másik utat járva próbálta elérni ugyanazt a célt, ahhoz épült ez a 117 méter széles, 73 méteres törzshosszú és 250 tonnát szállítani képes ikertörzsű gép.

gr

A Stratolaunch lényege, hogy vele segítenének alacsony Föld körüli pályára műholdakat. Ha minden úgy megy, ahogy eltervezték, a két törzs közé erősítik majd a rakétahajtású hordozót, ami 10-15 kilométer magasan leválik és onnan magában folytatja útját. Ez a kombináció sokkal üzemanyaghatékonyabb, mintha a rakétát eleve a földfelszínről kéne indítani. Innen a Stratolaunch név. Ezt a hordozót szintén a cég építette volna hozzá, de Allen halála elkaszálta ezeket a fejlesztéseket, így jelenleg egy félkész projektet árulnak, amikor piacra dobják a gépet.

Látványterv. Ilyen lenne, ha kapna egy hordozórakétát a két törzs közé
Látványterv. Ilyen lenne, ha kapna egy hordozórakétát a két törzs közé

A 400 millió dolláros (110 milliárd forint) árban persze nem csak a repülő, de az azt kiszolgálni képes infrastruktúra és a fejlesztési anyagok is benne vannak. Azaz csak egy rakétát kell építenie hozzá, aki keresni akar majd vele. Richard Branson, a Virgin Galactic űrcég tulajdonosa máris betrollkodta, hogy ő egy dollárért vinné a gépet.