Ez az új, páncélozott Volvo terepjáró

2019.06.27. 14:51

Magára valamit is adó luxusautó-gyártó kínál páncélozott változatot legalább a nagyobb típusaiból. Nem azért, mert megéri, hanem mert sokszor nagy presztízsű vásárlók járkálnak ilyesmivel.

Nyilván ezért készült el az XC90 Armored változata is, amely a T6 AWD kivitelen alapul. A Volvónál persze nem lenne meg a megfelelő szakértelem, ezért a legjobb nevű specialisták egyikét kérték fel az egyedi átalakításra. A Trasco nevű brémai vállalat évtizedek óta épít páncélozott autókat, a Volvo megbízása pedig azt jelenti, hogy az XC90-esekre a svéd gyártó a saját garanciáját is kiterjeszti.

A páncélzat ballisztikai védelme VPAM VR8 szintű, ami az összes ma elterjedt rohamkarabély összes lőszertípusa ellen megfelelő védelmet jelent, beleértve a kalasnyikovok 7,62x39 mm-es lőszerének páncéltörő változatait is. A védelmet egyébként az autó átlátszatlan részein egy centi vastag nagy szilárdságú acéllemez, az üvegek esetében pedig 5 centi vastag, többrétegű üvegezés nyújtja.

A többlet-tömeg így nem kevés: 1,4 tonnával nyom többet az Armored kivitel a felszereltségben azonos Inscription-nál. Az autó megengedett össztömege így 4490 kilogramm – nem csoda, hogy a páncél beépítésén kívül teljes futómű-áthangolást kapnak az autók a Trasco-nál. Lesznek egyébként könnyebb páncélzatú változatok is, bár ezekről egyelőre nem árultak el részleteket.

A gyári Volvo páncélautó már mostantól rendelhető, és az év végére tervezik az első szállításokat, míg a könnyebb páncélzatú kivitelek forgalmazásának beindítását 2020 első felére ígérik.