Az Audinál még harcolnak a V10-es motorért

2019.06.28. 17:17

Hiába diktál mást a szükségszerűség, az Audi Sport még megprobálja a lehetetlent: megmenteni a szép hangú tízhengeres szívómotort az R8 következő generációja számára.

r8v10

A cég igazgatója, Oliver Hoffmann vázolta a helyzetet. „A V10-es egy ikon, ma már teljesen egyedi a kategóriájában. Nem kis része van benne, hogy a jelenlegi R8-asnak komoly rajongótábora van. Harcolunk érte, hogy megtarthassuk, de a következő generáció esetében inkább az a kérdés, hogy marad-e a dugattyús motor, vagy áttérünk villamos hajtásra, és hogy melyik lehet a leghasznosabb megoldás.”

Hoffmann szerint a Lamborghini, amely szintén használja a V10-est, egyelőre kitart a szívómotorok mellett, és az Audi számára is ez ad reményt. A cégcsoport szempontjából ugyanis a fejlesztési költségek megosztása a fontos, és ebben a tekintetben az Audi, a Porsche és a Lamborghini egymásra van utalva.

Annyi azért elég egyértelmű, hogy ha maradhat is a V10-es, csak valamiféle hibrid hajtáslánc részeként tarthatják meg. Másképp túl sokat rontana a VW csoport szén-dioxid-kibocsátási átlagán, aminek minden grammja millió euróban mérhető bírságot jelent a vállalatnak.