Bemutatták a közös japán-kínai villanyautó-töltőt

2019.06.28. 10:19

Bár egyelőre nagyon kevés villanyautó fut az utakon, töltőszabványból már most sokkal több van a szükségesnél. A japán autógyártók és áramszolgáltatók kifejlesztették a Chademo-csatlakozót, az európai és amerikai autógyárak a CCS nevű megoldást támogatják, a Teslának is van saját szabványa a Supercharger hálózathoz, Kínában pedig egy GB/T nevű megoldás terjed.

A nagy hír az, hogy a négyféle szabványból kettő hamarosan eggyé válhat. A Chademo és a GB/T csatlakozót egyféle megoldás váltja fel a jövőben, ami a képen is látható. Az új dugóra azért van szükség, mert növelni szerették volna az elérhető töltési sebességet mindkét jelenlegi szabvány esetében. A közös csatlakozó elvileg 900 kW csúcsteljesítményt is át tud vinni (900 A maximális áramot és 1000 V feszültséget visel el) – ami bőven túl van a jelenleg használt legnagyobb töltési teljesítményen.

Pillanatnyilag Németországban működik a leggyorsabb villanyautó-töltő 450 kW maximális teljesítménnyel, kísérleti jelleggel, Észak-Amerikában pedig több, 350 kW-os töltőt is átadtak már, de ezek sem jellemzőek egyelőre. A tipikus gyorstöltők csúcsteljesítménye 50 és 120 kW között mozog, és a villanyautók többségének elektromos rendszere sem enged ennél nagyobb teljesítménnyel tölteni.

Persze mindenkinek az lenne a legjobb, ha egyetlen közös világszabványt fogadnának el a villanyautó-gyártók és a töltőállomások készítői, de erre egyelőre kevés esély látszik. Az új Chademo GB/T csatlakozó viszont legalább a japán és kínai gyártók termékeit egységessé teheti ilyen szempontból.