Már csak hetekre van a jövő Bentley-je

2019.07.01. 13:09

Az EXP 100 GT nevű járműről eddig csak egy ajtónyitásnyit láthattunk: ez alapján egyértelmű, hogy valamiféleképp felfelé nyílik majd az ajtaja, és nem a megszokott módon oldalra. Ám ennél valamivel több újdonság várható, többek közt annak a hajtásrendszernek a prototípusa, amelyet a jövő Bentley modelljeibe szánnak.

Ahhoz képest, hogy pillanatnyilag elég széles körben elfogadott elmélet, hogy a jövő a villanyautóé, úgy látszik, a VW csoportnál hisznek a hidrogén-hajtásban is. Nem olyan régen jelentette be az Audi, hogy üzemanyagcellás fejlesztéseket indít, a Bentley pedig most egy hidrogén-hajtású hibridről beszél. Ez már csak azért is meglepő, mert a közúti hidrogén-infrastruktúra a világon mindenütt eléggé fejletlen, és nem is egyértelmű, hogy ez jelentősen megváltozhat a következő egy-két évtized során, hiszen a tömeggyártás még sokkal távolabbinak tűnik, mint a villanyautók esetében. Egy Bentley árába persze simán belefér egy ilyen megoldás – hiába dob akár 8-10 millió forintnyit a vételáron, a luxuskategóriában ez talán még vonzóbbá teheti a terméket – de az már kevésbé valószínű, hogy a lehetséges tulajdonosok hajlandók lesznek otthon kutat is kell építtetni hozzá.

A tanulmányban persze nem a hajtáslánc lesz az egyetlen újdonság. Állítólag új stílusjegyeket hoz, és olyan megoldásokat, mint az átlátszó OLED kijelző az ajtók belső felén. Ahogy a Bentley tálalja, az EXP 100 GT ugyan nem szériagyártásra készül, de közel olyan fontos lehet, mint egy újabb megvehető modell: ahogy a cég vezető tervezője, Stefan Sielaff fogalmazott, nem csak formai szempontból, minden más szempontból is meghatározza, hogy mire számíthatunk a márkától a következő évek során.

A tervek szerint az EXP 100 GT-t július 10-én mutatják meg a nagyközönségnek – ott várhatóan minden lényeges részlet kiderül a típussal kapcsolatosan.