Saját akkucellákat fejleszt a Tesla?

2019.07.01. 12:37

A hír nem hivatalos, a CNBC közölte néhány Tesla alkalmazottra hivatkozva. Állítólag a Fremont-i üzemtől nem messze működik a titkos akkumulátor-labor. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy ilyen fejlesztés hogyan befolyásolná a Tesla, és akkumulátor-gyártó partnere, a Panasonic kapcsolatát.

teslaacc

A múltban a Tesla vezetése több alkalommal is jelezte, hogy az akkumulátorcellák, illetve teljes akkumulátorok hiánya fogta vissza a termelésüket. A gyártásnak ez az oldala viszont nem a Tesla kezében van: a technológiát legalábbis a Panasonic-tól kapják készen. Korábban arról is lehetett hallani, hogy épp ezzel kapcsolatosan voltak feszültségek a két cég között, mivel eltérően ítélték meg a Gigafactory bővítésének szükséges mértékét. Erre lehet válasz, hogy a Tesla igyekszik kifejleszteni a technológiát, amelynek révén legalább részben saját kezébe vehetné az akkucellák előállítását. Kérdéses persze, hogy ez egyáltalán lehetséges-e az amerikai gyártó bizonytalan anyagi helyzetében, hiszen a Li-ion akkumulátorok gyártástechnológiájának kidolgozása, egy ilyen üzem felszerszámozása nem olcsó.

A Tesla számára ráadásul nem csak a villanyautó-gyártás miatt lényeges az akkumulátor-ellátás zavartalansága. Napelemes háztartási energia-rendszereket is árusítanak Kaliforniában és ezekben is az autókéhoz hasonló akkumulátor-csomagok tárolják a napközben összegyűjtött energiát.