Új Dacia Duster változatok érkezhetnek

2019.07.01. 06:04

Fejlesztik a márka romániai gyárát, így biztos, hogy bővíteni fogják az eddig elég szűkös Dacia-palettát.

IMG 2848
Fotó: Tóth Zoltán / Totalcar

Százmillió eurós fejlesztési tervet jelentett be a Dacia, aminek keretében évente ötvenezerrel több autót fognak gyártani Romániában. A végső cél, hogy 2020-ra 400 ezer autó készüljön helyben, így nem csoda, hogy a fejlesztés negyedébe a román állam is beszállt.

Az bejelentés kapcsán megszólaltatták a Dacia és a Renault-csoport romániai igazgatóját, Christophe Dridit, aki azt mondta, hogy szeretnék tovább folytatni a Duster sikerét, így itt az ideje, hogy európa legnépszerűbb SUV-ja új testvéreket kapjon.

Ez egy ilyen árérzékeny vásárlóközönséggel rendelkező gyártónál nem is olyan egyszerű feladat, hiszen vajmi kevés esély van arra, hogy teljesen önálló típust fejlesszenek. Alternatív útvonalként szóba jöhetnek Európában nem árult, olcsóbb Renault modellek, mint az egész pofás terepkupé, az Arkana (ami egyébként is Duster alapokon nyugszik), vagy a kissé torzabb Triber. A szigorú károsanyag-kibocsátási- és biztonsági normák miatt azonban nem kizárt, hogy ezeket a típusokat költséges volna megfeleltetni Európának, kivéve akkor, ha a konszernnél már eleve fel voltak készülve erre a lehetőségre.

Habár Dridi semmilyen konkrétumot nem árulhatott el, a fentieknél sokkal valószínűbb, hogy a Duster pickup változata lesz az első az új modellek sorában. Az Oroch néven emlegetett modell félhivatalosan már zöld utat is kapott februárban, így nagy esély van rá, hogy hamarosan platós változattal bővül majd a Duster választék.