Ennél gyorsabb Ford nemigen készült

2019.07.04. 13:46

Kiderült, milyen meglepetést tartogatott a Ford a most kezdődő Goodwood Festival of Speedre. Elkészítenek egy nagyon kis sorozatot a Ford GT-ből, amelyben igyekeztek mozgósítani a még ki nem aknázott tartalékokat.

A GT Mk II-nek nevezett autó 3,5 literes, V6-os turbómotorjának teljesítményét 700 lóerőre emelik, ami mondjuk ez nem nagy előrelépés az utcai kivitel 650 lóerejéhez képest. Az autó tömegéből viszont közel 150 kilót faragtak, leginkább azzal, hogy kidobták belőle a komplikált, hidraulikusan állítható magasságú futóművet. Helyette a DSSV nevű lengéscsillapítókat építették be, és csináltak egy alacsony, fix beállítást. Az új hátsó szárnnyal és diffúzorral ráadásul közel a négyszeresére növekedett az autóra ható leszorítóerő.

Az összes változtatás arrafelé mutat, hogy a GT-nek ez a változata sokkal jobb lehet versenypályán, mint az utcai kivitel. Ugyanakkor máshol nem is igazán lehet majd használni ezeket az autókat, mivel itt a közúti szabályoknak való megfelelés már nem volt ott a tervezési szempontok között.

Természetesen az is kérdés, hogy egyáltalán kijutnak-e ezek a darabok a garázsból. A tervek szerint összesen 45 példányt készítenek belőle, 1,2 millió dolláros példányonkénti áron. Magyarul elég ritka lesz hozzá, hogy befektetésnek még sokkal jobb legyen, mint versenyautónak.

A járművet nem is a Fordon keresztül lehet beszerezni: ezeket a gépeket közvetlenül a gyártó, a kanadai Multimatic kínálja majd eladásra, bár nem lepődnénk meg rajta, ha néhány nap alatt elfogyna az összes, még ezen a csillagászati áron is.