Stílusos sportkocsival tér vissza a De Tomaso

2019.07.04. 15:25

Ez az első alkalom, hogy láthatjuk a feltámasztott De Tomaso márka első autóját. A P72 leginkább talán a Ferrari 330 P4 prototípus modern megfelelőjének tűnik, pedig egy olyan autó ihlette, amelyet a Ghia stúdió, De Tomaso és Carrol Shelby együtt kezdett el tervezni.

Az egykori P70 projekt még az 1960-as évek elején született. A név az autó prototípus-státuszára, és az első tervekben szereplő hétliteres Ford V8-asra utalt. A formatervet arra a Peter Brockra bízták, aki többek közt a Corvette Stingray és a Shelby Daytona Coupé időtlen vonásait is felvázolta, a számlát pedig Shelby állta volna.

Végül, miután Shelby és Alejandro De Tomaso összeveszett, az egész projektből csak egy tanulmányautó látott napvilágot: a Ghia-De Tomaso Sport 5000 néven bemutatott, nyitott gép, amelyet az 1965-ös Torinói Autószalon közönsége láthatott először.

A De Tomaso márkát feltámasztó cégnél ennek az autónak a terveit gondolták újra, méghozzá az Apollo Intensa Emozione sportkocsihoz kifejlesztett műszaki alapokon. Ám míg a Gumpert szellemi utódja egy Batmobile-szerű, radikális külsejű jármű, a P72 retró-húrokat penget, így nyilván azoknak tetszik majd inkább, akikhez a klasszikus sportkocsi-ideál áll közelebb.

Mondjuk egy ilyen sportkocsi beszerzéséhez nem elég a lelkesedés, kell még némi pénz és szerencse is: 750 ezer eurós vételárról hallani, ráadásul összesen 72 példányt terveznek elkészíteni, ami villámgyorsan elfogyhat.