A jövő hajtása egy okos targoncakerék

2019.07.19. 15:22

Sokan küzdenek a párhuzamos parkolással, de még orral sem sikerülhet mindig elsőre beállni. Szűkebb parkolóhelyeken vagy sávokban egyenesen megvagyunk lőve egy-egy nagyobb autóval. Az amerikai Protean Electric, aki eddig főleg agymotorokkal foglalkozott, kifejlesztett egy egységet, ami megkönnyíti a parkolást.

Kifejlesztettek egy kereket, ami egyben agymotor, kormánymű, futómű, szabályzó és fék. Ezt az egységet már csak be kell csavarozni egy jármű alá, és van egy városi közlekedésre alkalmas targoncánk. A Protean a 360+ névre hallgató egységet, modern városi buszokba tervezi beépíteni, amelyek így sokkal könnyebben férnének el, és a nekik kialakított buszmegállók is kompaktabbak lehetnének. Az egyetlen gond, hogy a jelenlegi buszok alatt erős merev hidak vannak, amik kibírják a több tonnányi utast. Kérdés, hogy ezek a kompakt és bonyolult egységek is képesek-e erre.

Ha a szerkezet darabonként 107 lóerőt, és 1250 Nm nyomatékot képes leadni. Érdekes, hogy a kerekek működését megfejelték azzal, hogy akár önvezetésre is képesek. Egyelőre a Protean csak terveket ígér, ez csak egy koncepció, viszont elég jövőbemutató és érdekes technológia, kár lenne csak úgy elengedni.