Letilthatják a fiatalokat a britek az éjszakai vezetésről

2019.07.20. 15:40

Ötből egy friss jogosítványos balesetezik egy éven belül, ezért az Egyesült Királyságban bekeményítenek.

Az új tervezet szerint az frissen jogosítványt szerzett járművezetők egy meghatározott ideig és életkorig nem vezethetnének éjszaka. Az Autocar szerint jelenleg az Egyesült Királyság kormányának közlekedési osztályán (Department of Transport) vitatják meg a részleteit az új szabálynak, amely a kezdő vezetői engedély jogkörét bővítené ki. Ebben már ma is vannak korlátozások, például a szokásos 12 büntetőpont helyett már 6 után elveszik a szabálytalankodók jogosítványát.

Más országokban ennél széleskörűbb a kezdő járművezetők korlátozása. Franciaországban, Spanyolországban és Luxemburgban alacsonyabb sebességkorlátok vonatkoznak rájuk (például 130 helyett csak 110-zel mehetnek autópályán), Ausztriában pedig jóval kisebb a véralkohol-tolerancia határ.

Magyarországon csupán jogosítvány kategóriákkal kapcsolatos korlátozások vonatkoznak a friss jogsisokra. A motorosok nem szállíthatnak utast, a az autósok, teherautósok pedig nem vontathatnak pótkocsit. További szabályozás, hogy B-ről csak úgy lehet magasabb kategóriába fellépni, ha már legalább két év eltelt a sikeres jogosítványszerzés után.