Villanyautópárti vezetője lett a BMW-nek

2019.07.20. 20:00

Habár a márka nemrégiben lemondott vezérigazgatójának, Harald Krügernek még 2020 tavaszáig szól a megbízatása, máris megtalálták cégen belül az utódját.

P90360276 highRes oliver-zipse-member-

Az igazgatótanács július 18-i ülésén azt az Oliver Zipsét választották meg a BMW új vezérigazgatójának, akinek annak idején hathatós szerepe volt a BMW villanyautós almárkájának, az i sorozatnak az elindításában. Zipse hűséges munkatárs, 1991 óta dolgozik a BMW-nél, 2015-re egészen az igazgatótanácsi pozícióig vitte a cégnél.

Az 55 éves Zipse mérnöki vonalról érkezik, korábban a BMW technikai fejlesztési részlegénél, később a gyártási stratégia fejlesztési vezetője lett. A kétezres évek végén ő felügyelte a Mini oxfordi gyárának korábbinál magasabb fokú robotizálását. Szintén a részleg vezetői pozíciójában eltöltött évek alatt részt vett az projektben is, ahol forszírozta, hogy a jövőben a Teslához hasonlóan igyekezzenek minél inkább függetlenedni a beszállítóktól a villanyautó-gyártásban.

Zipse ebben az elképzelésében eddig minden bizonnyal komoly falakba ütközhetett, hiszen a BMW az i3 2013-as megjelenése óta nem dobott piacra tisztán elektromos autót, és a közelmúltban maga a márka jelenlegi fejlesztési igazgatója, Klaus Fröhlich nyilatkozta azt, hogy a villanyautók valójában csak túl vannak hype-olva, nincs rájuk valós igény.

A szálakat nem csak mi raktuk össze, de a befektetők is: Oliver Zipse kinevezése után 1,4%-ot emelkedett a BMW részvényeinek árfolyama. Zipsére komoly kihívás vár, hiszen hiába lesz meg a hatalma az elképzelései véghezviteléhez, egyrészt a konkurencia már rendesen beleásta magát a villanyautók fejlesztésébe, másrészt a befektetők joggal várhatják el, hogy a BMW visszaszerezze pár évvel ezelőtt elvesztett vezető pozícióját a prémiummárkák között. Meglátjuk, Zipse már 2019. augusztus 16-án átveszi a vezetést  Krügertől.