Úgy néz ki, van aki igényt tart a BMW belső égésű motorjaira

2019.07.21. 15:08

Nem, ez nem egy 2030-ban írt hír, hanem a jelen: egyre többen tudni vélik, hogy a BMW együttműködésbe fog a Jaguar-Land Rover csoporttal.

bmw-jag

Ugyan még semmi sem hivatalos, de több forrás is tudni véli, hogy a két vállalatcsoport a jövőben közösen fejlesztheti a BMW eddig még csak hírből ismert Gen 5-ös villanyautó modulrendszerét. Cserébe a Jaguar és a Land Rover olcsón juthat hozzá a BMW négy és hathengeres belső égésű motorjaihoz, amikre manapság még ugyan szükségük van, de a súlypont szép lassan náluk is a villanyautók felé tolódik el, amit az i-Pace megjelenése is mutat.

Az autóipar nagy átalakulási hullámában nem ez lenne az első nagy együttműködési megállapodás, de az biztos, hogy az üzletből mindkét fél profitálhat. A BMW most váltja le a vezetőségét és minden jel arra utal, hogy ismét nekirugaszkodnak a villanyautók fejlesztésének is. A Jaguar-Land Rover ebben talán egy kicsit előrébb jár náluk, viszont a belső égésű motorjainak egy jelentős részét elsöpörte az Euro6d Temp szabvány, amiket - ha egymás tenyerébe csapnak a gyártók - különösen költséghatékonyan helyettesíthetnek. Erre nagy szükségük is van, ugyanis az elmúlt évben 3,4 milliárd dolláros veszteséggel zárt az indiai tulajdonban lévő brit vállalatcsoport.