Ötmilliárd forintra perli Carlos Ghosn a Nissant

2019.07.23. 06:13

Carlos Ghosn kálváriája a japán hatóságokkal hónapokig tartott, de úgy tűnik márciusi szabadulása után most többszörös kárpótlást szeretne.

web-nissan-mitsubishi-carlos-ghosn-02-source4726-699x380?1480652

A Renault-Nissan egykori vezérét még novemberben tartóztatták le, ugyanis a gyanú szerint több volt a fizetése, mint amennyit bevallott. A vádat Ghosn tagadja, szerinte kollégái hátba támadták. Ezután hónapokig előzetes letartóztatásban ült, közben lemondott az elnöki posztjáról, mivel egymás után három óvadékkérelmét sem fogadták el, a rácsok mögül pedig nem tudta érdemben végezni a munkáját.

A konkrét vádemelés nélküli letartóztatásból végül 2,5 milliárd forintos óvadék ellenében csak márciusban szabadulhatott, már, ha szabadulásnak számít, hogy nem hagyhatta el japánt, és még a nethasználatát is korlátozták. Ettől függetlenül ahhoz már elég szabaddá vált, hogy egy holland bíróságon benyújthassa a számlát a kellemetlenségekért.

Az ötmilliárd forintos kártérítés indoka, hogy Ghosn ügyvéde szerint bizonyítékok felmutatása nélkül nem lehet egy cégvezetőt eltávolítani állásából, főleg nem lehet előzetes letartóztatásban tartani hónapokig, konkrét vádemelés nélkül. Egyelőre még csak vizsgáljak a beadványt, de ha elfogadják és kitűzik a tárgyalás időpontját, akkor akár kereshet is az elmúlt hónapok nehézségein.