Megbüntették a rendőrfőnök sofőrjét, elvitte őket a kommandó. Végül a rendőrfőnök bukik

2019.07.28. 14:39

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-üzenetben követelte a hétvégén Arszen Avakov belügyminisztertől, hogy haladéktalanul mentse fel hivatalából Vitalij Hluhoverját, Dnyipropetrovszk megye rendőrfőnökét, aki ellen az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vizsgálatot folytat befolyással való visszaélés gyanúja miatt.

ukrán abszurd.png

Az áprilisban megválasztott elnököt felháborította egy internetre napokban kikerült videófelvétel egy még tavaly szeptemberben történt incidensről. Rendőrjárőrök állították meg közlekedési szabálysértés miatt a megyei rendőrfőnök Range Roverét, amelyet sofőrje vezetett. A sofőr azon felül, hogy káromkodva, lekezelően bánt a járőrökkel, felhívta főnökét, mire nemhogy az, hanem a KORD rendőri különleges osztag tagjai érkeztek a helyszínre pokoli gyorsan, és őrizetbe vették az intézkedő közlekedési rendőröket. Ukránul ugyan, de ez a borzalmasan kelet-európai folyamat végignézhető az egyik járőr testkamerájának felvételén, íme:

Zelenszkijt sokkolta a felvétel, amely jól mutatja a régi elithez tartozók cinizmusát. Szavai szerint ezek a személyek tényleg meg vannak győződve arról, hogy ők és a személyzetükhöz tartozók a törvények fölött állnak.

Az Állami Nyomozó Iroda szombaton közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy vizsgálat folyik a megyei rendőrfőnök ellen befolyással való visszaélés gyanújával. Zelenszkij jelezte a DBR főnökének, hogy "gyors és megalkuvás nélküli" vizsgálatot vár el az ügyben a nyomozószervtől. Később a belügyminisztérium is sajtóközleményt adott ki, amely szerint a vizsgálatot Avakov személyes felügyelete alá vonta.