Norvégiából jön az igazi Tesla-gyilkos?

2019.08.03. 07:02

Egyelőre nem több az egész néhány tényleg kellemes vázlatnál, amelyen egy hűtőnyílások nélküli, dinamikus arányú sportszedán látható. Ám a norvégiai Fresco Motors szerint az ő villanyautójuk minden tekintetben felülmúlja majd a Tesla típusait.

Norvégia érdekes hely a villanyautózás szempontjából. Annak idején itt született, majd múlt ki az első komolyabb szériagyártási próbálkozás, a Ford átal pénzelt Th!nk City, azóta viszont a vaskos állami támogatásoknak és a világ legmagasabbjai közé tartozó üzemanyag-áraknak köszönhetően a legnagyobb villanyautó-piaccá nőtt az északi állam. Ugyanakkor saját villanyautó-gyártása mostanság nem volt az országnak. Ezen változtatna most a Fresco Motors, amely a Tesla tervezési elveit nyúlta le, csakhogy minden tekintetben sokkal radikálisabb autót szeretnének gyártani.

Hogy 2 másodperc alatt gyorsulni százra, vagy elréni a 300 km/h-s sebességet egy nagy szedánnal mennyire értelmes célkitűzés, azon persze lehet vitázni, de a Fresco Motors pontosan ezt ígéri. Olyan szörnyeteget, amivel tényleg csak a legerősebb sportmotorok tarthatnák a lépést. Közben az óriási felnikre álmodott autó egy széles és alacsony szedán: a 4,81 méteres hosszhoz 2,23 méteres szélesség és 1,4 méteres magasság tartozna az elképzelések szerint.

Műszakilag sem szokványos az autó: egyetlen nagy villanymotor hajtaná, méghozzá négyfokozatú automata váltón keresztül. Ez a megoldás szokatlanul komplikált: a legtöbb gyártó eddig inkább több kisebb villanymotorral oldotta meg a hajtást, ami hatásfok tekintetében is kedvezőbbnek tűnik. Ezen felül moduláris akkumulátorban gondolkodnak, így soha nem kellene egyben ki- vagy beszerelni az autóba épített kb. 500 kilogrammnyi akkumulátort. A modulok közül az egyik ráadásul könnyen hozzáférhető lenne, így szükség esetén marmonkannaként lehetne benne hozni-vinni néhány tíz kilométerre elegendő töltést.

Egyelőre nehéz lenne megítélni, hogy a Fresco Motors csodakocsijának mekkora esélye lenne az egész hagyományos autóipar és Tesla ellen, de úgy néz ki, abban bíznak, hogy ha sikerül jócskán fölé lőni a leggyorsabb Model S dinamikájának is, azzal elég potenciális vevőt gyűjthetnek a cég felfuttatásához.