A térdlégzsák csaknem felesleges?

2019.08.08. 15:33

Az amerikai biztosítók által pénzelt kutatóintézet, amely töréstesztjeiről ismert, azt vizsgálta, hogy a térdlégzsák mennyiben befolyásolja a sérülési esélyt. Az eredmény rossz hír e biztonsági felszerelés gyártóinak: azt mutatja az elemzésük, hogy minimálisan befolyásolja a sérülési esélyt, és akkor sem minden esetben pozitív irányban.

kneebag

Összesen 400 valós balesetet elemeztek ki, figyelembe véve az ütközés típusát és körülményeit. Az derült ki, hogy a kis átfedéses ütközésekkor a térdlégzsákkal felszerelt autóban a lábsérülés esélye nagyobb, mint nélküle lenne. Közben viszont azzal, hogy korlátozza a testet a mozgásban, minimálisan ugyan, de csökkenti a fejsérülés kockázatát. Az IIHS elemzése szerint a térdlégzsák azért inkább hasznos, mint káros: fél százalékot csökkent a sérülési esélyen.

Ennek alapján érdekes kérdés, hogy miért építenek egyáltalán ennyire kis hatású eszközt az autókba a gyártók, de az IIHS kutatói erre is találtak hihető választ: azt mondják, azért, hogy a biztonsági öv nélküli törésteszteken is átmenjenek az autóik. A térdlégzsák ugyanis egész hatékonyan rögzíti a testet az ülésbe, öv nélkül is. A térdlégzsák egyébként közel húsz éve van jelen a személyautókban: alkalmazását japán és koreai gyártók kezdték, de ma már széles körben elterjedt.