Kína kiszállhat a Peugeot-ból

2019.08.08. 06:39

A Dongfeng még 2014-ben fektetett jelentős összeget a Peugeot csoportba, cserébe szép nagy részvénycsomagot kaptak. Ám úgy hallani, ettől most szabadulna az állami tulajdonú kínai autógyártó.

1

A maga 12,2%-os részesedésével a Dongfeng egyike a három nagy részvényesnek, amely irányító szerepben van a Peugeot csoporton belül. Ám a legújabb hírek szerint a kínai cég pénzzé tenné a részvényeit valamilyen módon, ameddig még jó haszonnal megteheti. Állítólag felmerült a rész vények közvetlen eladásának lehetősége épp úgy, mint a zálogba adásuké. A részvénycsomag értéke jelenleg mintegy 2,2 milliárd euró, de elemzők szerint ez már nemigen megy feljebb, mivel az autók iránti kereslet épp csökkenő tendenciát mutat.

A Dongfeng számára öt éve fontos volt, hogy a Peugeot csoport ne jusson csődbe: akkoriban a kínai cég és a PSA Citroën modelleket előállító vegyesvállalata még több mint 300 ezer autót értékesített évente. Egyebek közt a kínaiak 800 millió eurós befektetésének köszönhetően a Peugeot csoport azóta talpra állt, sőt, átvette az Opelt is, és nyereséggel működik. Ugyanakkor a Dongfeng-Citroën kínában konkrétan beleállt a földbe: az idei év első felében 29 ezer autót adtak el, ami még a cég saját, 95 ezres éves előrejelzésének eléréséhez is kevés.

Ilyen körülmények közt logikus lépés lenne felszabadítani a befektetést, amely így több mint tisztességes, 175%-os nyereséget hozna, az így felszabaduló összeget pedig a Dongfeng saját üzletének fejlesztésére fordíthatná. Az igazán érdekes kérdés ezek után az lenne, hogy a kínaiak kiválásával hogyan változhat az erőegyensúly a Peugeot csoporton belül, amelyben a Dongfengen kívül a francia államnak, és a Peugeot családnak van azonos, 12,2%-os részesedése, de az állam állítólag kifejezetten csak a kínai részvények ellensúlyozására szállt be annak idején.