Bő ezer milliárd forintot vittek haza a külföldi autógyárak Csehországból

2019.08.10. 13:12

Rekordnagyságú - 78,2 milliárd koronás (1016,6 milliárd forint) osztalékot küldött külföldi anyacégeinek a tavalyi gazdasági eredmények alapján a három legnagyobb cseh autógyár. Ez az összeg négyszerese a 2017-es osztaléknak, egyben mintegy 25 százaléka a 2018-ban külföldre kifizetett teljes csehországi osztalékoknak - írta az E15 gazdasági napilap pénteki kiadásában.

tz

A Volkswagen-csoport tulajdonában lévő Skoda Auto egymaga tavaly több mint 70 milliárd koronás összeget küldött német anyacégének, a Hyundai 7,5 milliárd koronát, míg a japán-francia Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) vegyes tulajdonú kolíni autógyár tulajdonosai 260 millió koronát kaptak. A Skoda Auto tavalyi osztalékának összege majdnem 2,5-szer volt magasabb, mint 2017-ben.

Frissen készült Toyota Aygo a TPCA kolíni üzemében
Frissen készült Toyota Aygo a TPCA kolíni üzemében

A három nagy autógyár termelése a cseh ipari termelés 26 százalékát és a kivitel 23 százalékát teszi ki. A csehországi tudományos kutatások egyharmada az autóipart érinti. Lukás Kovanda, a Czech Fund elemzőcég szakértője szerint az autógyárak azért viszik ki fokozottabb mértékben nyereségeiket, mert Csehországban már nem látják érdemesnek tovább beruházni. "A pénzekre másutt van szükségük. Vagy elektromos autók fejlesztésére használják ki, vagy más, olyan országokba irányítják, ahol olcsóbb a munkaerő, mint Csehországban" - mondta Kovanda.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.