Szűk esztendőkre készülnek Detroit autógyártói

2019.08.14. 13:15

Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy hová vezethet az amerikai-kínai kereskedelmi háború, de Detroitban már a legrosszabbra igyekeznek felkészülni. A GM és a Ford is komoly összeget tett félre, amelyből akár éveken át működhetnének veszteségesen is.

gmford

A módszer mindkét cégnél hasonló. A Ford eddig mintegy 20 milliárd dollár készpénz-tartalékot halmozott fel, a General Motors pedig 18 milliárdot. Ezek elég nagy összegek ahhoz, hogy még egy, a 2008-ashoz hasonló, sokkszerűen hirtelen beütő gazdasági recesszió esetén is évekre biztosítsa a két cég működtetését. Sőt, a GM pénzügyi vezetője szerint ilyen esetben is fizethetnének osztalékot még két évig.

Az autógyártók borúlátása természetesen nem teljesen légből kapott: a Trump adminisztráció kereskedelmi háborúja Kínával, és kisebb részt Európával már most is érezteti a hatását. Észak-Amerikában és Kínában is csökkenésnek indultak az autóeladások, annak ellenére is, hogy a fajsúlyosabb kereskedelempolitikai döntések csak az év vége felé várhatók.

A GM és a Ford is azt jelezte, hogy folyamatosan elemzik a lehetséges forgatókönyveket, és igyekeznek a legrosszabb lehetőségre felkészülni. A céljuk az, hogy elkerüljék az olyan csődközeli helyzeteket, amilyenbe tíz éve a General Motors került, és amelyből csak jelentős állami támogatások révén tudott kilábalni.