Új hibrid 3-as BMW, hihetetlen ígéretekkel

2019.08.15. 07:37

A BMW bemutatta a 3-as sorozat legújabb, konnektoros hibrid változatát, amiről a gyári közlemény alapján legfeljebb sejthető, hogy mire lehet képes, a közölt adatokról ugyanis azt is leírják, hogy manipuláltak  az értékek át vannak kalkulálva.

.

Ami biztos, az az, hogy a 330e-be négyhengeres, turbós benzinmotort építenek, amely önmagában 184 lóerős. Ezt a nyolcfokozatú ZF automatába épített 113 lóerős villanymotor egészíti ki, így a rendszer összteljesítménye 252 lóerő, legalábbis amíg az akkumulátorban van még töltés. Ez 10 másodpercre egyébként további 40 lóerővel fokozható Sport módba kapcsolva – az ilyesfajta túlterhelést a villanymotor tartalékai teszik lehetővé.

Nyilván így lehetséges az 5,9 másodperces gyorsulási idő is 100 km/h-ig, de ez az autó elvben nem a gyors haladásról, inkább a takarékos és környezetbarát használhatóságról szól. A legfontosabb lehetőség itt az, hogy a bruttó 12 kWh-s akkucsomaggal tisztán elektromos üzemben is használható az autó. Ráadásul növelték az így elérhető tempót is: hibrid módban 110 km/h-ig nem kapcsol be a benzinmotor, de elektromos módban akár 140 km/h is elérhető csak villanymotorral.

Itt következnének, hogy mennyit megy el az autó egy töltéssel, és hogy milyen fogyasztás érhető el vele, de ezeknek az adatoknak a valóságtartalmát maga a BMW teszi zárójelbe azzal, hogy valamiféle összehasonlíthatóságra hivatkozva nem az aktuális WLTP clklus eredményeit közli, hanem az ezekből a régi NEDC ciklusra visszaszámolt adatokat. Így nem tudni, hogy az alighanem csak az első száz kilométerre vonatkozó 1,6-1,9 literes fogyasztási adat, a csak villannyal megtehető 60 km-es távolság vagy a 14,8-15,2 kWh/100 km-es elektromos fogyasztás egyáltalán elérhető-e a valóságban.

A 330e azonban nem kizárólag a hajtásláncában tér el a többi 3-as sorozatú modelltől, bár az eltérések többségének azért van köze a szokványosnál valamivel komplikáltabb hajtásrendszerhez. Ilyen eltérés a 375 literes csomagtér, ami 105 literrel kisebb a csak belsőégésű motoros változatokénál, vagy a kiegészítő fűtőmodul. Ez utóbbira részint azért van szükség, mert a villanymotorból nem szabadul fel elegendő hő az utastér fűtéséhez, részint azért, hogy az utastér előfűtésével télen az akkumulátorok hőmérsékletét is az optimális közelébe emelhessék.

Az új hibrid 3-as szedán bevezetését még a nyáron elindítja a BMW, később azonban, 2020 közepe tájékán érkezik a kombi karosszériás Touring változat is.