Drágább lesz szabálytalankodni Németországban?

2019.08.16. 13:25

Andreas Scheuer szövetségi közlekedési miniszter mutatta be a javasolt változtatásokat a német közlekedési törvényben, amelyek egy jelentős részével a kerékpárosok számára igyekeznek biztonságosabbá tenni a közlekedést.

Részben ezt szolgálna például a szabálytalan parkolás bírságtételének 100 euróra emelt felső határa. Ez vonatkozna a kerékpárútra parkolókra, de azokra is, akik járdán, vagy második sorban hagyják az autójukat. Ezt eddig legfeljebb 15-30 euróval büntetették Németországban.

Emellett átfogalmaznák a kerékpárosok előzésére vonatkozó szabályt is: lakott területen 1,5, lakott területen kívül 2 méteres legkisebb oldaltávolságot írna elő az új német közlekedési törvény, a jelenlegi megfelelő mértékű oldaltávolság mellett. A 3,5 tonna feletti teherautók számára pedig nagyon kis sebességű, 7-11 km/h-s jobbra kanyarodást írnának elő, ettől remélik, hogy a váratlanul leforduló teherautók kevesebb kerékpáros számára jelentenek majd halálos veszélyt.

A javaslat része még a kerékpáros vagy motorkerékpáros megelőzését tiltó tábla, illetve a kerékpáros övezet bevezetése. Ez utóbbit a helyi hatóságok jelölhetnék ki, és az ilyen területre csak kerékpárral és elektromos autóval lehetne behajtani, a sebességkorlátozás pedig 30 km/h lenne.

Akad persze a biciklizéshez nem kapcsolódó módosító javaslat is, például ráengednék a buszsávra a háromnál több személyt szállító járműveket – így ösztönözve az autók jobb kihasználását – viszont keményebben, akár 320 eurós bírsággal és egy havi jogosítványbevonással büntetnék azokat, akik a baleseti helyszín felé a rohamkocsik előtt megnyíló mentősávot jogosulatlanul használják.

A minisztérium javaslatának persze még számos szűrőn kell átjutnia, mire hatályba léphet: először a többi minisztériummal kezdődik egyeztetés, aztán a tartományi kormányok és társadalmi szervezetetek véleményét is kikérik, mielőtt a törvényhozás elé kerülhet a törvénytervezet. Ám a minisztérium ennek ellenére már az idén be szeretné vezetni az új szabályoknak legalább egy részét.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.