Kedvezményt ajánl a Jaguar a teslásoknak

2019.08.18. 13:35

Meglehetősen merész ötlettel rukkolt elő a Jaguar annak érdekében, hogy minél több villanyautót adhassanak el. Emellett küzdenek egy másik problémával is: a hivatalos angol szótár szerint az i-Pace nem autó.

DSF2688
Fotó: Csikós Zsolt / Totalcar

Háromezer dollár (~878 ezer forint) kedvezményt kaphatnak azok a Tesla-tulajdonosok, akik szeptember 30-ig Jaguar i-Pace-t vásárolnak. A brit autógyár a kedvezményt már akkor odaadja, ha a vevő bizonyítani tudja, hogy a nevén van egy Tesla - vagyis ha nem szeretné, még csak el sem kell adnia az autót.

Illetve, nem is autókról van szó, elnézést. Legalábbis a Jaguar kiszúrta, hogy az egyik legelfogadottabb hivatalos angol szótár online változata szerint se a Jaguar i-Pace se a Teslák nem számítanak autónak. Az autó megfogalmazása így szól az Oxford English Dictionary-ben: "Általában négykerekű, közúti forgalomban használható, belső égésű motorral hajtott jármű, ami képes pár ember elszállítására". Tehát, ha most dobtak le minket a Föld nevű bolygóra és egy elektromos autó láttán fellapoznánk az Oxford szótárat, azt hihetnénk, hogy a villanyautó nem is autó.

A Jaguarnak sem kellett több, írásban kérte az oxfordiakat, hogy módosítsanak a megfogalmazáson és említsék meg a mondatban az alternatív hajtásokat, így elektromos autókat is. Egyelőre az Oxford részéről nem reagáltak a Jaguar feltevésére, azt viszont meg kell említeni, hogy a szótár könyv változatában úgy fogalmaznak, hogy olyan járműről van szó, amit általában belső égésű motor hajt, ami jelenleg simán fedi is a valóságot. A másik nagy szótárban, a Cambridge Dictionary-ben is inkább univerzálisabban fogalmaznak, szerintük az autót motor hajtja.

Bármi is lesz a világméretű nyelvtannácizmus vége, a Jaguarnak minden hírverés úgy kell, mint egy falat kenyér, hiszen jelenleg havonta kb 200 darab i-Pace-t adnak el Amerikában, miközben ugyanannyi idő alatt az egyik legnagyobb riválisból, a Tesla Model X-ből általában legalább ezer gazdára találn.