Trump megegyezhet Japánnal és az EU-val, az importautók ügyében

2019.08.27. 17:51

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma májusban megállapította, hogy az importautók károsak az amerikai gazdaságra. Mivel ezt az USA jelenlegi elnöke, Donald Trump igaznak gondolja, azzal fenyegetőzött, hogy emeli az Amerikában eladott importautók tarifáját. Ezzel azt akarják elérni, hogy az amerikaiak inkább a döglődő hazai márkák termékei közül válogassanak.

97b91ca2-trump-tariffs-japan-2-768x512

Viszont most úgy tűnik, hogy az amerikai elnök hajlik a megállapodásra. Trump a Japán miniszterelnökkel, Shinzo Abeval felvetette a lehetőségét egy olyan kereskedelmi megállapodásnak, amiben a japánok kedvezményesen juthatnak amerikai mezőgazdasági terményekhez, mint a búza vagy a kukorica. Cserébe az USA csökkentené a Japánból érkező ipari termékekre kivetett vámok tarifáját.

Az amerikai elnök a franciaországi G7 csúcstalálkozón elmondta, hogy nagyon közel állnak Japánnal egy gazdasági megállapodáshoz. Ezek alapján bízik benne, hogy ez az EU-val is sikerülhet majd. Azt mondta, hogy szerinte az európaiak sem szeretik a magas vámtarifákat, és szeretné, ha nemcsak magas adókkal juthatna be az Államokba például a Mercedes vagy a BMW.