A világ legsötétebb autóját viszi a BMW Frankfurtba

2019.08.28. 14:00

A kiállítás egy enyhén bevilágított sarkában akár el is rejtőzhet majd az az X6-os, amit a BMW visz a szeptemberi Frankfurti Autószalonra. Nem maga az autó lesz az újdonság, azt július óta ismerjük, a fényezése lesz extrém. 

Egy érdekes brit-bajor együttműködés szülötte a BMW X6 Vantablack, egy egyelőre egy példányban létező SUV, ami a készítők közlése szerint a világ legsötétebb autója. Azt a nagyon feketét, amivel lefújták a Surrey Nano Systems fejlesztette hozzá. Sokéves projekt ez már a brit vállalatnál, jó ideje cikkeznek a folyamatosan fejlesztett Vantablack nevű anyagukról, ami a legsötétebb mesterséges anyagok egyike. A Vantablacket függőlegesen rendezett szén nanocsövek szőnyege (úgynevezett VANTA) alkotja, de az már egy hosszabb és tudományosabb történet, hogy mitől lesz ez extrém sötét. Ha érdekel, a Wikipédián van róla egy alapos magyar nyelvű szócikk. 

A nanotechnológiás fényezésű BMW konkrétan a Vantablack VBx2-es változatát kapta meg. Ez a látható fény 99,96 százalékát nyeli el, azaz ha a kiállításon nem világítják be nagyon, könnyen lehet, hogy csak a világító vesék látszanak majd az egész X6-osból.

A Surrey Nano Systems nyilván nem az autók miatt csinálja az egész fejlesztést, még csak az sem valószínű, hogy elérhető sorozat lesz a nagyon sötét BMW-ből, de a frankfurti BMW-s megjelenés jó reklám lesz nekik. A céljuk az, hogy különféle iparágakban találjanak partnereket és erre állítólag a méréstechnológiában különösen jó esélyeik vannak.