14 évvel a Katrina után találták meg ezt a hurrikán alatt eltűnt Mazdát egy csatornában

2019.09.02. 14:06

Augusztusban volt tizennégy éve, hogy a Katrina hurrikán elárasztotta New Orleans-t. A város egy-két kerülete máig nem tért magához, de ez a majdnem másfél évtized azért elég volt, hogy a belváros eltüntesse a pusztítás nyomait. Ezért is annyira nagy szó, hogy ez az autó a katasztrófa óta ott rohadt a város közepe alatt egy csatornában. 

ECmUAacWwAIGI5a

Bár a Katrina alatt ezek sem értek sokat, New Orleans alatt akkora csatornák mennek mindenfele, hogy busszal végig lehetne menni rajtuk. Ilyen a Lafitte Canal is, ami a belváros alatt fut hosszan. Az utóbbi időben egyre több problémája volt a városnak abból, hogy még ezek az óriási áteresztő képességű csatornák is bedugultak néha. Emiatt tartottak a Lafitte-ben is egy nagytakarítást nemrég, aminek a mélyén amúgy több autó pihent a kihajított bútorok és mindenféle hulladék között. És ott volt már egy ideje az a Mazda 626 is, amit a fenti képen emelnek ki a csatornából – és amit ezen a lenti képen hosszú idő után először ér napfény.

ui

A kihúzott Mazda kábé száz méterre volt a csatorna első nyitott szakaszától. A csatorna mélyét és a kirángatást egész jól viselte, annyira mindenképp, hogy azonosítható maradt. Több adatbázisban kellett végigfuttatni, mire nyomát találták. Kiderült, hogy 2005. augusztus 29-én jelezte a tulajdonosa a hiányát a biztosítójának, ez volt a nap, amikor Katrina a legnagyobb erővel sújtotta a várost. Bár a pontos útját nem tudják, szinte biztosan a megáradt víz vitte magával a hurrikán idején, majd ott maradt a csatorna mélyén. Az ügy sok kérdést felvet, a helyi sajtó szerint leginkább azt, hogy ezek után mennyire gondolható alaposnak az az ellenőrzés és karbantartói munka, amit a hurrikán után elvégeztek a csatornarendszeren.