Hurrá, a Bentley is ott lehet az új korszak Le Mans-i 24 órásain

2019.09.02. 06:43 Módosítva: 2019.09.02. 10:07

Már mikor bejelentették egyértelmű volt, hogy jó döntés hipersportautókra cserélni az LMP1-es prototípusokat a megbízhatósági autóversenyzésben. Az eddig extrémdrága, kevés reklámértékkel bíró prototípusok helyét olyan autók fogják átvenni 2021-től, mint az Aston Martin Valkyrie és társai. Például valami a Bentley-től. Remélhetőleg. 

A Bentley 2003-as Le Mans-i autója
A Bentley 2003-as Le Mans-i autója

A Le Mans-i 24 órás és a köré szervezett WEC-széria tévúton jár egy ideje. A szabályalkotók nem tudtak olyan rendszert kitalálni, ami sok gyártót vonzana a sorozat csúcskategóriájába, így fordulhat elő, hogy a Toyota második éve igazi vetélytárs nélkül versenyezget a világ legnevesebb egynaposán, valamint a WEC-ben. A 2020-21-es szezontól ezért teljesen új szabályrendszer jön. Ejtik ezt a prototípusos vonalat és idecsábítják a sportautógyártókat. Olyanokat, akiknek már van vagy hamarosan lesz extrém erős, pályázásra alkalmas, bárki által megvásárolható sportautója. Végeredményben leginkább azokat, akikről ez a műfaj a hőskorban szólt: a Ferrarit, az Astont, a Bugattit, a Bentley-t, a Mercedest, de a McLaren és a Toyota is jöhet.

Az már nem kérdés, hogy az Aston-Martin ott lesz ebben az új korszakban. A Toyota is készít egy új sportautót csak ezért, de új fejlemény a Bentley nyitottsága. A briteknek nagy múltjuk van Le Mans-ban. A két világháború között ötször nyerték meg a 24 órást, de egy átcsomagolt Audival 2003-ban megnyerték a hatodikat is. Most a Bentley Motorsport vezetője beszélt egy esetleges visszatérésről, amire az új szabályok után már nekik is több kedvük van. Paul Williams azt mondja, terveznek építeni egy szupersportautót és ha már úgy is nekiállnak egy ilyennek, a logika azt diktálná, hogy legyen Le Mans-programjuk és nagyon remélik, hogy lesz is. Williams szerint bolondok lennének nem számolni a lehetőséggel, ha már nekik kedvezően alakulnak a szabályok.

Egy fontos tényező még van ugyan. Mint a VW-csoport tagja, a Bentley csak akkor vághat bele egy ilyen lépésbe, ha azt a Volkswagennél jóvá hagyják, márpedig nem kizárt, hogy a Porsche, a Lamborghini és Bugatti is szeretne majd Le Mans-ozni. A vezető szerint ez fontos szempont, de nem aggódnak emiatt, hiszen pár éve az Audi és a Porsche is egymás ellen meccseltek, és az akkor csak jót tett a versenynek és a cégcsoportnak.