Az amerikai igazságügyi minisztérium nekimegy négy nagy autógyártónak, mert tisztább autókat gyártanak, mint lehetne

2019.09.07. 06:45

Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított négy autógyár, a Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen ellen - jelentette pénteken a The Wall Street Journal. A kormányt zavarja, hogy a gyártók vállalták, kevésbé káros autókat gyártanak Kaliforniába. 

kkz

A kormányzat azt kívánja feltárni, hogy a cégek megsértették-e a versenyszabályokat azzal, hogy külön megállapodást kötöttek Kalifornia állammal olyan gépjárművek gyártásáról, amelyek a szövetségi előírásoknál szigorúbb kaliforniai szabályzóknak megfelelő kipufogógáz-kibocsátásúak. A megállapodást a kaliforniai levegőtisztaságért felelős hivatal és a négy vállalat közösen jelentette be júliusban. 

A lap értékelése szerint a szövetségi minisztérium vizsgálata újabb megnyilvánulása a Washington és Sacramento (a kaliforniai főváros), illetve Washington és az autóipar szereplői közötti erőviszony-méregetésnek. Az amerikai kormány számos ügyben kifogásolta a kaliforniai kormányzat lépéseit, a többi között a levegőtisztaságról hozott, szigorító döntései miatt. Az államnak ugyanis - a The Wall Street Journal meglátása szerint - megvan a gazdasági és politikai ereje ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat vetélytársaként lépjen fel a környezetvédelem terén, így a gépjárművek és teherautók számára megállapítandó környezetvédelmi szabályzókat illetően is. "Ez irritálja az elnököt és kormányzatának több magas rangú tisztségviselőjét" - írta a lap.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Kalifornia ugyan hajlandónak mutatkozik a levegő tisztaságát biztosító szabályzók enyhítésére, de nem olyan mértékben, ahogyan a szövetségi kormányzat azt elvárná. Márpedig a kormányzat a gáz- és olajipar segítése céljából annyira enyhítené a levegőszennyezés szabályozását, amennyire csak lehet.