Egy kisvárosnyi dolgozó kezd sztrájkba a GM-nél

2019.09.17. 06:04

A General Motors 46 ezer dolgozója kezdett sztrájkba a hétvégén, miután az amerikai óriásvállalat és az autóipari alkalmazottakat képviselő szakszervezet nem tudott megegyezni a béremelésekről.

General-Motors

A szakszervezet és a GM között négy évvel ezelőtt megkötött szerződés éppen most jár le, és az új megegyezés tárgyalása során több pontos sem sikerült közös nevezőre jutni. A szakszervezet elnöke szerint a fizetés, az egészségbiztosítás és a nyereségelosztás területén sem alakult kis elfogadható kompromisszum a vállalattal, ahogy a munkahelyek biztonságát célzó törekvéseik sem értek el sikert. Utóbbi azért is fontos, mert a GM két összeszerelő üzem bezárását is tervezi, ami sok ezer munkahely megszűnésével járna együtt.

Ezzel szemben a GM közleményben fejtette ki, hogy ők mindent megtettek a vállalat és a dolgozók közös, sikeres jövőjéért. Szerintük egy kifejezetten erős ajánlattal álltak elő, mely 7 milliárd dollár értékű új befektetést, 5400 új munkahelyet, fizetésemelést és bővülő juttatási rendszert is tartalmazott. Ennek megfelelően sajnálatukat fejezték ki, hogy a jóhiszemű tárgyalások ellenére nem született megegyezés. A legutóbbi, 2007-es sztrájk egyébként két napig tartott és 300 millió dollárjába került a GM-nek.