Százezer elektromos kisbuszt rendelt az Amazon a Riviantól

2019.09.21. 07:00

A Rivianról már korában is írtunk, a temérdek Tesla-gyilkosnak kikiáltott villanyautós startup közül még ők tűntek a legkomolyabbnak. Az Amazon már régebben 700 millió dollárt fektetett a cégbe, és most berendelt 100 ezer villanyos furgont is. Úgy tűnik egyre inkább érdemes lesz odafigyelni rájuk.

EE1dQ9YXUAA8Slg.0

Ugyan a fiatal startup még egyetlen autót sem adott el, de már szinte minden kiderült az első termékükről, ami egy kifejezetten ötletes villany pickup lesz, és a tervek szerint jövőre indul a gyártása. A kezdeti állapotok ellenére már van egy gyáruk, ami korábban a Mitsubishié volt, és az sem kis teljesítmény, hogy ilyen nagyságrendben kaptak megrendelést a világ egyik legnagyobb vállalatától, egy még nem létező furgonra.

Az Amazon terve, hogy az első darabok már 2021-ben munkába állhatnak és 2030-ra már évi négymillió tonnával kevesebb széndioxid lesz a vállalat kibocsátása, köszönhetően a 100 ezer elektromos Riviannak. A következő lépés, hogy 2040-re teljes egészében karbonsemlegessé váljanak, ezzel tíz évvel korábban teljesítve a Párizsi Egyezményben foglaltakat.

1

Jeff Bezos, az Amazon főnöke erőteljesen beleállt a klímavédelem kérdésébe, és kijelentette, hogy minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy megmutassák: ha egy akkor vállalat, mint az Amazon képes zéró emisszióval működni, akkor ugyan ez bárkinek sikerülhet, csak elhatározás kérdése. A lelkesedés jól hangzik, de érdemes tudni, hogy mindeközben rengeteg alkalmazott tüntet a céghatalmas ökológiai lábnyoma miatt.