Benzinár-emelésből lesz villanyautó-támogatás Németországban

2019.09.23. 13:19

A részleteket egyelőre nem fejtették ki a múlt pénteken bejelentett német klímavédelmi csomag kapcsán, de úgy tűnik, bőven jut majd a négy éves terv 54 milliárd eurójából az elektromos autók támogatására.

merkel id3

Úgy tudjuk, 40 ezer eurónál – úgy 13,3 millió forintnál – olcsóbb elektromos autók vásárlását támogatná a német kormányzat abból az 54 milliárd eurós programból, amit az üzemanyagok többlet-adóztatásából indítanának. A tervek szerint literenként 3 eurocent adót építenének az üzemanyag-árba 2021-től, ami 2026-ra legfeljebb 15 centre emelkedne. Azaz egy tipikus tankolásnál alig több, mint egy euróval fizetnek majd többet a németek kezdetben, ami durván hat euróig nő majd, ez pedig olyan nagyságrend, amit az autóhasználók aligha éreznek majd meg.

Az adó a többi közlekedési eszközt is érinti majd, de a vasút esetében ezt a kormány más eszközökkel ellensúlyozná, így elsősorban a repülőjegy-árakon lehet majd érezni az üzemanyag többlet-adójának hatását. Ugyanakkor a Merkel-kormányzat azt szeretné elérni, hogy az elektromos autók száma a jelenlegi, mintegy 480 ezerről 2030-ra 6 millióra nőjön az országban, ennek megfelelően jelentős támogatást ígérnek az ilyen járművekre.

Az autóipar részéről egyelőre a VW vezérigazgatója, Herbert Diess nyilatkozott a tervezettel kapcsolatban. Üdvözölte a kezdeményezést, ami érthető: a cég terveiben hosszabb távon az elektromos autókra való teljes áttérés szerepel. 2028-ig mintegy 70 tisztán elektromos modell bemutatására készül a cég 12 márkája. A VW-nél az ID.3 bemutatásával épp a napokban indult el az első, kifejezetten elektromosnak tervezett modell karrierje, és ez olyan modell, amely az árfekvése miatt már részesülhet a kormányzati program által biztosított támogatásokból.