Egy vagyonra büntették a Mercedest a dízelmotorjai miatt

2019.09.25. 16:17

Az ügyészségi vizsgálat gondatlan jogsértést állapított meg, ennek a következménye a csillagászati összegű bírság. Ám úgy néz ki, ez már nem lepte meg a Daimlert, amely már korábban félretett a dízel-ügy kapcsán várható költségekre 1,6 milliárd eurónyi tartalékot.

mercedes-benz-engines-06

Úgy tudjuk, a bírság több dízelmotoros típus károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszereinek működése kapcsán jött össze: a Mercedes 2008 óta állítólag több típusát fogalmazta olyan vezérlőprogrammal, amely a kipufogógáz-visszavezetést nem folyamatosan működtette, így a megengedettnél jóval több nitrogén-oxidot engedett a levegőbe.

Valószínűleg azért nem kerekedett a dologból a VW csoportéhoz hasonló nagy horderejű botrány, mert erre az európai szabályok bizonyos jogértelmezésben lehetőséget adtak, alighanem ennek köszönhető, hogy gondatlan, és nem szándékos jogsértésről beszélnek.

Korábban több más autóipari cég is fizetett bírságot ugyanilyen okokból, a Porsche például 535 millió eurót még májusban, és a Bosch-t is megbüntették 90 millió euróra.