Kínába költözik a Német Posta autógyára

2019.09.25. 08:03

A Streetscooter 2014 óta nagyot nőtt: évi 200-ról 10 ezerre fejlesztette éves gyártókapacitását. Ám ennél sokkal komolyabb terveik vannak, és úgy néz ki, ezeket már nem Aachenben tervezik megvalósítani.

A Német Posta villanyautó-gyárának kínai partnere az egyik nagy állami autógyár, a Chery lesz. A tervek szerint a két cég mintegy félmilliárd eurós befektetéssel új üzemet hoz létre, amely 2021-től évi 100 ezer Streetscooter előállítására lesz képes. Ezzel drámaian csökkenhet az elektromos áruszállító ára, még a műszaki paraméterek javulása esetén is.

Jelenleg a különféle Streetscooter változatok ára 38 és 54 ezer euró, azaz 12,7 és 18,1 millió forint közé esik. Ez a jármű képességeit, a 85 km/h-s végsebességet, 700 kiló körüli terhelhetőséget és a változattól függően 80-200 km-es hatótávot figyelembe véve meglehetősen borsos, és ez nagy részben a kis szériás gyártásnak köszönhető. És mivel a típus nagy részben ma is Kínából rendelt alkatrészekből épül, az ottani gyártás kézenfekvő gondolat.

A Streetscooter és a Chery nem csak közös gyártásra szövetkezik: saját fejlesztőrészleg felállítását is tervezik, ahol többek közt egy új villanyautó-platform, és 4-es szintű önvezető rendszer kidolgozását is tervezik.