Szlovákiában nagyon megtámogatják a villanyautó-vásárlókat

2019.09.26. 13:10

A felső értékhatár a magyarénál alacsonyabb, az állami támogatás mértéke pedig annál lényegesen magasabb lesz Szlovákiában annak, aki új villanyautót venne. A szomszédban nem állnak jól a villanyautók, a gazdasági minisztérium állami támogatással tolja meg a piacukat. 

ff-420A6486

A magyar nyelvű parameter.sk írta meg a hírét, hogy a szlovák gazdasági minisztérium év végéig elindítja az elektromos autók vásárlását ösztönző programját. Hasonló program ma már szinte mindegyik európai országban működik, a késői kezdést viszont az átlagnál jelentősebb támogatással ellensúlyoznák a szomszédban. Tisztán villanyhajtású autókra 8000 eurós (2,6 millió forint), plug-in hibridekre pedig 5000 eurós (1,6 millió forint) állami támogatást adnának az 50 ezer euró (16 millió forint) alatti új autók vásárlásakor.

A 8000 eurós támogatás rengeteg, ilyen szinten még inkább jogos kérdés, hogy kell-e adni ennyit a közös adópénzből annak, akinek van pénze új autóra. „A legnagyobb probléma az elektromos autókkal az ár, egyelőre elég drágák” – mondta Peter Žiga gazdasági miniszter, amivel részben megválaszolja a kérdést. Mert vagy mesterségesen ösztönzik az elején a villanyautó-vásárlást és akkor az segít kiépíteni az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát, vagy most a piacra bízzák a dolgot, aztán majd kapkodnak a töltő- és szervizhálózattal, amikor már piaci alapon kezd el felfutni a dolog. Jelenleg amúgy 1100 villanyautó van forgalomban Szlovákiában, ami európai viszonylatban nagyon kevés.

Magyarországon lényegesen jobban állunk villanyosból. Idén júliusig már 5600 tisztán elektromos autón volt rajta a zöld rendszám, és ez a szám meredeken emelkedik úgy is, hogy itt valamivel szerényebb az állami támogatás mértéke. Nálunk jelenleg 1,5 millió forintot ad az állam új villanyautó vásárlásához, ezt pedig legfeljebb bruttó 20 millió forintos vételárig lehet igénybe venni.