2,5 milliárdot ért a diktátor fiának legdrágább sportkocsija

2019.09.30. 11:08

A hét végén árverezték el Teodoro Nguema Obiang Mangue svájcban lefoglalt autógyűjteményét, amelyben találhatók igazán ritka és drága járművek szép számmal.

A legmagasabb áron a Lamborghini Veneno Roadstert vitték el, 8,28 millió svájci frankért, azaz 2,55 milliárd forintnak megfelelő összegért, ami nem is csoda. A típus újkori ára is 3,3 millió euró volt, és összesen 9 példányt gyártottak belőle. Úgy tűnik, jó befektetés lett volna – már ha le nem foglalják a svájci hatóságok – hiszen öt év alatt bőven a duplájára emelkedett az értéke.

Az árverés másik kirívóan ritka autója, a Koenigsegg One:1 valamivel kevésbé bizonyult értékesnek, ezt 4,6 millió frankért, azaz nagyjából 1,42 milliárd forintért viheti haza valaki. Ezen felül a 2003-as Ferrari Enzo (959 millió forint), a 2015-ös LaFerrari (675 millió forint), a Lamborghini Reventón Roadtser (604 millió) az Aston Martin One-77 (479 millió), a Porsche 918 Spyder (479 millió), a Bugatti Veyron (405 millió) és a McLaren P1 (390 millió) ért a gyűjteményből hasonlóan hajmeresztő összeget.

A sok ritka autó közt persze akadt néhány olyan is, amely kevésbé bizonyult jó befektetésnek. Ilyen az 1995-ös Bentley Turbo R, amelyért 2,3 millió forintnak megfelelő összeget adtak. A teljes lista egyébként itt tekinthető meg, annyi kiderül belőle, hogy a diktátor fia tényleg jó érzékkel válogatta össze a gyűjteményt az elmúlt hét évtized értékesebb és érdekesebb luxus- és sportautói közül.

Az autókon megnyert milliárdok elvileg visszakerülnek oda, ahonnan jöttek: Egyenlítői-Guinea szegényeit igyekeznek majd segíteni belőle, bár nagy kérdés, hogy ez milyen hatásfokkal sikerülhet egy olyan országban, ahol a sportkocsipark korábbi tulajdonosa és az elnök fia a korrupciós vádak ellenére továbbra is alelnök lehet.