A VW nem egyezkedik az őt perelő vásárlókkal

2019.09.30. 16:48

A Volkswagen Németországban újabb nagy bírósági üggyel - ezúttal polgári peres eljárással - néz szembe a dízelbotrány kapcsán. Eddig 470 ezren csatlakoztak ahhoz a csoportos perhez, amely kártérítést követel a VW-től az EA189-es sorozatú dízelmotorok szabálytalanul magas károsanyag-kibocsátása miatt.

dieselgate

A Brunswick-ban zajló eljárás kapcsán az egyik bíró arra szólította fel az autógyártót, hogy egyezzen meg a felperesekkel, ám ezzel az autógyártó beismerné, hogy hibás, így a VW ma közleményben utasította el ennek a megoldásnak a lehetőségét.

Fontos érv az ügyben az, hogy Észak-Amerikában a VW közel félmillió ügyfelét kárpótolta az érintett autók visszavásárlásával, Németországban azonban – ahol a kérdéses típusokból 2,4 millió futott a dízelbotrány kirobbanásakor – a visszahíváson túl, amely mára nagyrészt lezajlott, nem tettek mást. Az autógyártó szerint azonban az eltérő jogi szabályozás miatt nem is lettek volna kötelesek, és a visszahívás után a kérdéses dízelmotorok ismét megfelelnek a rájuk vonatkozó szabályoknak.

A csoportos per eredménye már csak azért is érdekes, mert a 11 millió, csalószoftvert tartalmazó autó közül nagyjából 8 milliót adtak el Európában, és ezek nagyrészt ma is futnak. Perek is számos EU tagállamban folynak miattuk a VW ellen. Valószínű, hogy egy beismerés ezeket a pereket el is döntené a kártérítést követelő vásárlók javára, ami a dízelbotrány eddig is mintegy 30 milliárd euróra becsült költségét akár a sokszorosára is növelheti.

Így valószínűleg bíróságon dőlnek majd el az ügyek egyenként, ha minden az eddigi tempóban halad, talán csak évek múlva.