Gyakorlatilag készen van az új Skoda Octavia

2019.10.04. 14:50

A VW csoport két nagy bemutatót is kihagyott Frankfurtban: a Golf nyolcadik generációján kívül az új Skoda Octavia leleplezését is késő őszre halasztották. Pedig mindkét modell készen van, de úgy néz ki, nem akartak osztozni a figyelmen.

A Golfot elég régóta tesztelik már minimális álcázással, és ami azt illeti, az Octaviából sem csinálnak már egy ideje nagy titkot. Nem csoda, hogy viszonylag pontos elképzelésünk lehet még az autó részletmegoldásairól is. Emellett azért sem takargatják nagyon az autót, mert az alapvető jellege nem változik nagyot. Valamivel nyúlánkabb, elegánsabb autónak tűnik a jelenleginél, letisztultabb részletekkel – például a fényszóró egyetlen egység lesz – de ugyanakkor jól passzol a márka jelenlegi egyen-arculatába is.

Ítt olyan jelentős változástól sem kell tartani, amilyen a Golf várható méretnövekedése: az Octavia eddig is a kompakt kategória felső határát súrolta, bár biztosan nő majd valamilyen irányban néhány millimétert, hisz ez lényegében kötelező manapság egy modellváltásnál.

Nemrég jött a hír, hogy a VW csoport stratégái olcsósítanák a Skoda kínálatot, begyömöszölve a cseh márkát a Seat alá a kínálatban, de ez az Octavia valószínűleg még nem ezt a vonalat képviseli: várhatóan igényesebbre készítik, mint az elődjét, ennek megfelelően nemigen lesz olcsóbb sem annál.

A lemezek alatt a szabvány VW technika lapul: ez a legkisebb Skoda, amely az MQB platform drágább változatára épül, a kisebb autókban – beleértve a négy méter feletti Scalát is – már az olcsóbb MQB A0-ást alkalmazzák. A motorválaszték is ismerős lesz, várhatóan 1, 1,5 és 2 literes TSI, illetve kétliteres TDI motorokkal lesz rendelhető a típus.

Úgy tudjuk, az Octavia bemutatóját november 11-én tartják Prágában, egy önálló rendezvény keretei közt. Ezzel megvárják, míg október végén sor kerül a Golf premierjére, illetve lezajlik a minden figyelmet elvonó Tokiói Autószalon. Így az új Skoda könnyebben kerülhet címlapra, mint az ősz bármelyik másik időszakában.