Már a Lamborghini is elektromos autót fejleszt

2019.10.08. 11:05

Évek óta szó van egy negyedik Lamborghini modell, egy nagy négyajtós bemutatásáról.

A gyáriak is táplálták a pletykát a 2008-ban bemutatott Estoque tanulmánnyal, amely egy Porsche Panamera-szerű kupétetős sportkocsi volt a Gallardo V10-es motorjával az orrában, de ebből az elmúlt tizenegy évben nem lett semmi. Most viszont a Lamborghini fejlesztési vezetője, Maurizio Reggiani beszélt a cég negyedik modelljéről, és jelezte, hogy ha megvalósul, szinte biztosan elektromos jármű lesz.

„Az időzítés tökéletes lenne ahhoz, hogy e negyedik modellünk teljesen elektromos legyen.” - mondta, láthatóan vigyázva, nehogy a szavait ígéretként lehessen értelmezni, ugyanakkor nem leplezve a lényeget. Azt a VW csoport már korábban jelezte, hogy a Porsche és az Audi által közösen fejlesztett PPE luxus-villanyautó alapokat akár a közvetlen konkurensekkel is megosztanák, hogy ezzel segítsék a példányszám emelését, és úgy néz ki, a Lamborghinivel is készíttetnének egy villanyautót.

Az ötlet gazdasági szempontból egész jól is elsülhet: a Lamborghini villanyautóból ugyan legfeljebb néhány ezer példány lehetne eladni, viszont ezeknek az ára elég magas lehetne ahhoz, hogy a drága akkumulátorok mellett is szép hasznot hozzanak.

A megvalósítás persze még messze van: a PPE platform még nincs kész, és ha kész lesz, egy Lamborghini minőségű modell előállítása akkor is éveket vesz majd igénybe. Azaz a legbátrabb becslések szerint sem mutathatják be a négyajtós villany-sportkocsit 2025 előtt.