Új vezetőség a Nissan élén

2019.10.09. 14:16

A Carlos Ghosn tavaly novemberi letartóztatása óta most először tűnik úgy, hogy újra fő tevékenységére, az autógyártásra koncentrálhat a Renault-Nissan-Mitsubishi trió. A Nissan éléről szeptemberben lemondott Hiroto Saikawa helyére ugyanis a Renault egyetértésével érkeznek új vezetők.

Makoto Uchida

Az új felállásban a Nissan irányítását hárman veszik át: egy elnök-vezérigazgató, és két ügyvezető. Úgy tudjuk, kiválasztásuk nagyrészt a Renault elnökén, Jean-Dominique Senardon múlt, aki igyekezett olyan potenciális vezetőket keresni, akik dolgoztak Japánon kívül, és nem a tipikus, belső nevelésű Nissan cégkatonák.

Az elnök-vezérigazgatói posztra Makoto Uchida kerül. Állítólag azrt esett az 53 éves szakemberre a választás, mert az eddigi karrierje eltér a tipikus japán autóipari vezetőkétől. Teológiát végzett, és nem jogot, a karrierjét nem egy cégnél töltötte – mint mondjuk az elődje, Hiroto Saikawa, aki Nissan-alkalmazott volt gyakornok-kora óta – és van nemzetközi tapasztalata is. Dolgozott a Renault-Samsungnál Dél-Koreában, legutóbb pedig a Nissan kínai leányvállalatát vezette. Egyebek közt arról is ismert, hogy nagyon egyértelműen, lényegre törően fogalmaz, ami japán kollégái többségére szintén nem jellemző.

Uchida azonban nem kap akkora hatalmat a cégen belül, mint korábban Carlos Ghosn. A napi ügyek irányításában a Mitsubishitől érkező Ashvani Gupta ügyvezető, és a Nissan kínai leányvállalatának korábbi igazgatója, Jun Seki helyettes ügyvezető is részt vesz majd.

Az új cégvezetés legfontosabb céljaként a Nissannál a döntési folyamatok felgyorsítását tűzte ki célul, amit egyébként egybecseng a Renault vezetőinek korábbi nyilatkozataival. A francia cég nyilatkozatában úgy fogalmazott, az új vezetőség megválasztása győzelem a szövetség számára.