Hová lesz a világ, ha már a 3-as kombi is hatalmas?!

2019.10.10. 10:12

Méretnövekedés, ötven:ötven, elképesztő merevség – nagyjából minden 3-as széria lecserélésekor ugyanezek hangzottak el, de 32 év és 1,7 millió legyártott kombi után ez az új generáció már tényleg nagyon kinőtte magát. Az új hármas kábé akkora, mint egy E39-es 5-ös BMW, és a hazai sajtótájékoztatón megmutatott kombi sem aprócska, hogy finom legyek. Pedig ránézésre nagyon mások az arányai, mint egy 5-ösnek, és ez picit kendőzi a méreteket. Arról nem is beszélve, hogy az 5-ös sorozat is előre menekül, mert az már akkora, mint régen egy 7-es volt.

Pedig mi magyarok nem annyira csípjük a kombit, a 3-as eladásainak csak a negyede ilyen, a többi limuzin. Ha meg azt nézzük, hogy a kupék, kabriók és Gran Coupék már nem 3-asként, hanem 4-esként vannak a piacon, az arány picit tán még rosszabb. Az olaszoknál pont fordítva van, az eladások háromnegyede kombi, de még a németeknél is kétharmad a részaránya. Pedig tényleg sokkal jobban használható, de hát ez egy limuzinokon felnőtt ország.

Az új 3-as kombi a gyakorlatban annyit fejlődött, mint a limuzin, tehát megjelent benne a BMW kezelőrendszerének a 7.0-ás verziója, ami iDrive-tekerőgombot (ami tapipad is), érintőképernyőt, gesztusvezérlést, és HUD-ot, azaz vetített kijelzőt tartalmaz, de maga a műszeregység is egy teli LCD, már ha az ember megrendeli a BMW Live Display Professional nevű opciót valamilyen csomagban. Szóval van mit matatni, bár én spéci sem a gesztusvezérlést, sem a hangvezérlést nem érzem jelen formájában a jövő útjának. De nem is kötelező használni. Pedig a BMW átvette a Hey BMW!-típusú jelszóra induló hangfelismerést, de egyelőre csak németül és angolul működik, és a BMW nem a Google, hogy megérné neki ezt lefejlesztenie magyarra is.

Így mindenesetre elég techno a belső, de az alap valamivel szerényebb, ahol még valódi mutatói is vannak a műszeregységnek. De ezzel együtt valahogy a tetőoszlopokat úgy döntötték rá az utastérre, hogy ne érezze azt az ember, hogy lötyög az autóban, magyarul valahogy mégis megvan a 3-as érzés benne. És persze ott a szokásos BMW-sen vastag váltóalagút is megvan, hiszen a 3-as változatlanul alapból hátsókerekes, ahol a váltót lényegében betolják az utastérbe, hogy minél jobb legyen a tömegeloszlás.

Kombiként, ha literre mérjük, semmi extra: 500 liter, ez egy normális raktérfogat, nem nagyobb, nem kisebb az átlagnál. De egy BMW-ben még csomagnak lenni is jobb, olyanok miatt, mint a menet közben automatikusan kiemelkedő sínek (opció), amelyek meggátolják a cuccok csúszkálását. A szokásos, magától felemelkedő roló is megvan, a csomagtérajtó üvege pedig külön felnyitható. A BMW-nél már nem újdonság a motoros ajtó, de itt opcióként lehet elektromos a háttámlák döntése is, mert a luxus az luxus. A vonóhorgot is motor forgatja ki a rejtekéből, ha megrendelik. Az opciók között megtalálható a lézerlámpa is, ami ugye alapból szintén egy adaptív ledes lámpa, csak a távfényt adja egy bődületes lézer-led – amúgy minden hármas alapból ledes lámpákat kap. Az év végétől a BMW egy Drive recorder nevű extrát is ígér (a jogi háttér rendezése után), ami nem más, mint egy menetrögzítő kamera. A jogi kérdés érdekes, hiszen a Citroën már évek óta forgalmaz ilyesmit az autóiban, alaposan le is teszteltük 2017-ben.

Itthon lényegében most kezdődik a 3-as Touring forgalmazása, kezdetben 320i (184 LE, 300 Nm), 330i xDrive (258 LE, 400 Nm), M340i xDrive (374 LE, 500 Nm) 318d (150 LE, 320 Nm), 320d (190 LE, 400 Nm), 330d xDrive (256 LE, 580 Nm) motorokkal. A nagy számozási katyvaszban a dízelek a 30d-től hathengeresek, a turbós benzinesből viszont még a 30i is négyhengeres, kétliteres, és csak az M340i nyújtja a hat henger luxusát. Jövő júliustól pedig megjön a plug-in változat, 292 lóerős összteljesítménnyel. Papíron elmegy 63 kilométert, csak meglesz az 50 km a gyakorlatban – a zöld rendszám persze már ehhez is jár. Ez 113 lóerős villanymotorral egészíti ki a kétliteres, benzines turbómotort és 5,9-es nulla-százat tud.

Az árak 11,6 milliótól indulnak (318d), benzinesből a 320i 12,3 milliótól elérhető, de úgy nézem, listaáron nagyjából 15 millióból kijön egy puccosabb, már jól használható, a modern kori vezetősegítő rendszereket és esetleg valami jobb ülést, felnit tartalmazó autó.

Mi a sajtótájékoztató után egy 330d-t elvittünk egy rövid körre, M Performance csomaggal, ami ültetett futóművet, adaptív rugózást és keményebb sportüléseket tartalmazott – jó ez arra, hogy az ember az autópálya belső sávjában türelmetlenkedjen, mert sebességérzet nemigen van semmilyen legális sebességnél. Viszont az átlag magyar utakhoz kicsit kemény a futómű még komfort üzemmódban is, és a gördülés zaja is erősebb az érdes úton. Viszont a Touringból is létezik a Luxury-nek hívott verzióban egy magasabb, jobban rugózó verzió, remélem, eljut hozzánk.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón tartotta az 1-es széria is a hazai premierjét – tudják, amit a nemzetközi menetpróbán már vezettünk. És amely az első keresztmotoros 1-es, ugyanazon a platformon, mint a Minik, az X1, X2 és a 2-es Active Tourer – persze az erősebb verziók lehetnek belőle összkerekesek is. Most indul ennek a típusnak is a forgalmazása, a kínálat alján a háromhengeres, 140 lóerős 118i-vel nyolcmilliótól a csúcs, 306 lovas M135i xDrive-ig, amit 15,5 milliótól mérnek. Az új 1-esben szintén megjelenik a teljesen LCD műszer és a HUD – opcióként –, de lesz hozzá parkolási asszisztens is, ami ugyanazt tudja, mint a nagyobb BMW-kben: zűrösebb parkolóhelyekről automatikusan kiparkol, úgy, hogy az embernek be sem kell szállnia. A trükk annyi, hogy az utolsó 50 métert megjegyzi – és persze ez csak automata váltóval működhet. Mindenesetre ha a méretében nem is, de jól felextrázva tényleg a kommersz kompaktok fölé nő, mert olyan dolgokat és szolgáltatásokat tud, amit a tömegmodellek nem. Igaz, nem is annyiért, de hát ettől prémium.