Mini-robbantással teszi biztonságosabbá a villanyautókat a Bosch

2019.10.10. 14:38

Nem csak az utasokra jelenthet veszélyt egy villanyautó akár 800 volton működő, sérült elektromos rendszere egy baleset során, illetve azt követően, de mindenki másra is: tűzoltókra, mentőkre, bárkire, aki az autóhoz akár csak közel megy.

Az ilyen típusú áramütés veszélyét csökkentené minimálisra a Bosch új rendszere, a Pyrofuse, amely a baleset első jelére egy kis piropatronnal lőne át egy éket az akkumulátorból kiinduló vezetékeken, így fizikailag választaná le az áramforrást az autó elektromos hálózatáról.

Ezzel jelentősen csökken annak a veszélye, hogy elektromos tűz, vagy áramütés következtében sérüljön meg valaki. A rendszer olyan erőteljes lassulásra indulna be, amely csak ütközéstől jöhet létre, hasonlóan a légzsákokhoz. Nem csoda, hogy a rendszer működtetéséhez használt elektronika, a CG912-es chip eredetileg légzsákokhoz készült.

A hasonló megoldások valószínűleg gyorsan elterjednek majd az elektromos autókban, hiszen a gyártók számára sincs fontosabb, mint hogy új elektromos modelljeik biztonsága egy pillanatra se váljon kétségessé. A pirotechnikai biztosíték pedig csak azokra a kivételes helyzetekre nem jelent megoldást, amikor az akkumulátor maga is sérül, ám a modern villanyautók esetében, ahol az akkucsomagot az utastér alatt helyezik el, gyűrődőzónákkal körbevéve, ilyesmi ritkán fordul elő.