Mégis lesz új Skoda Rapid

2019.10.11. 06:06

A VW csoport egyre több helyi specialitást kínál: Észak-Amerikában például a Jetta és a nagyobbik Passat, Kínában a Skoda kupé-terepjárók készülnek kifejezetten a helyi igények kielégítésére, és úgy néz ki, Oroszországban is lesz ilyen lokális modell, a Škoda Rapid.

nurapid

A kompakt szedánt a Skoda kínálatából épp most vezetik ki, a helyére a Skoda Scala jön, az ötajtós Rapid Spaceback kevésbé keskeny utódja. Ugyanakkor úgy néz ki, Oroszországban érdemes még piacon tartani, sőt, felújítani a Rapidot. Legalábbis a vázlat számos részlete utal arra, hogy a 2020-ban érkező új Rapid igazából a régi modell, amelyet Oroszországban 2014 óta gyártanak, csak rászabták az új Skoda orr-részt.

Oroszországban nyilván van létjogosultsága egy ilyen modellnek, hiszen a legnagyobb vetélytárs a még sokkal régebbi alapokra épülő Lada Granta, amellyel a régi Rapid árban is könnyebben versenyzik, mint egy újabb modell, hiszen ez már visszahozta a fejlesztési költségét, így azt nem kell beépíteni az árába.

Az egészben egyetlen fura részlet akad: miközben a VW a világon mindenütt igyekszik az autóit a szabvány MQB platformra áttelepíteni, a Rapid még a régi PQ25+ platformra épül, így az alkatrészei lassan drágábbá válhatnak, mint az újabb típusokéi, legalábbis elviekben. Addig persze, ameddig Kínában is készülnek a régi alapokra típusok – és egyelőre akad ilyen, nem is egy – addig még biztosan nem lesz gond az orosz gyártással sem.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.