Már megrendelhető az olcsó svéd villanyautó

2019.10.14. 17:22

Abszolút értékben a legelérhetőbb elektromos autók közé tartozik majd a Uniti nevű vállalkozás aprósága, bár a használati értékéhez képest nem feltétlenül a legjobb vétel.

A villanyautó egyelőre a leggazdagabbak kiváltsága – egyebek közt ezen is változtatna Unity nevű vállalkozás, amelyről először tavaly tavasszal hallhattunk. Már akkor láthattuk a One nevű első termékük első prototípusát, ám most már meg is lehet rendelni a típust, igaz, a gyártás még nem indult be: aki a háromüléses elektromos törpéért most kifizeti a 15 100 angol fontos, azaz átszámítva úgy 5,6 millió forintos vételárat, az 2020 közepén kaphatja meg legkorábban.

A legelső prototípushoz képest annyit változott a One, hogy a gyártásra szánt autóba már hagyományos kormánykerék került hagyományos műszerfallal, a tablet és a botkormányok helyett.

A nagyjából hatszáz kilós apróság nem egy rakéta: 68 lóerős motorja 9,9 másodperc alatt gyorsíthatja százig, a végsebessége pedig 120 km/h lesz. A hatótávja a beépített akkumulátor méretétől függően 150 vagy 300 km egy töltéssel. Ehhez 12 vagy 24 kWh-s akkumulátorokat építenek majd be, amelyekneka legnagyobb előnye, hogy elég gyorsan tölthetők. A kisebbik 9, a nagyobbik 17 perc alatt tölthető 20-ról 80%-ig.

Bár a Unity központja Svédországban van, a tervezés jelentős része is Nagy-Britanniában zajlott, és a gyártás is itt kezdődik, a Silverstone Park nevű területen, amely a legendás F1-es versenypályához tartozik. A cél egyelőre évi 50 ezer autó előállítása, bár a gyáriak további növekedést is lehetségesnek tartanak, ha már kiépült az ehhez szükséges beszállítói háttér.

Egyelőre persze az is kérdéses, hogy a háromüléses szükségautó-formátum beválik-e: ilyen járművet eddig még egyetlen gyártó sem tudott üzleti sikerré tenni, de talán most megtörténik a csoda.