Az Audi jegeli a légitaxi-fejlesztést

2019.10.15. 14:44

A városi légitaxik fejlesztése néhány évtizede már folyik, de az utóbbi évtized drón-forradalma felgyorsítani látszott a folyamatot. Ám úgy tűnik, az Audinál ennek ellenére jegelik a Pop.Up nevű tervezetet, amelynek a célja egy nagy méretű kvadrokopter által reptetett autó létrehozása lett volna.

Az Airbus-szal közösen fejlesztett jármű makettjével tavaly novemberben sikeres bemutató repüléseket is tartottak az amszterdami Drón-héten, és akkor azt mondták, 2018 végére szeretnék bemutatni az életnagyságú, működő prototípust is. Ám mostanra mintha elveszett volna az ötletbe vetett bizalom. „Azt gondoljuk, hogy nagyon hosszú idő kell még, mire egy olyan légi taxiból, amely szükségtelenné teszi a járműváltást, szériagyártásra alkalmas eszköz lehet. A Pop.Up-pal a létező legbonyolultabb megoldást kezdtük fejleszteni.” – szól az Audi közleménye.

Valószínű, hogy az Audi döntésének köze van a Porsche és a Boeing közös légitaxi-projektjéhez, amely cégen belül nagyon hasonló célt valósítana meg, és csupán néhány napja jelentették be a létrejöttét. Ahhoz valószínűleg a VW csoport fejlesztési kerete sem elég bőséges, hogy egyszerre két hasonló projektet finanszírozzon, amelytől még legalább 8-10 évig nem várható egy fillér bevétel sem.